Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Moody’s: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες σε Caa1. Σε CCC υποβαθμίζει την Ελλάδα ο κινεζικός οίκος Dagong, βλέπει χρέος στο 163%.


02.06.2011
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες, στην κατηγορία Caa1 από B1, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε αργά το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s.
Αιτιολογώντας την απόφασή του ο οίκος κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της, χωρίς να καταφύγει στην αναδιάρθρωσή του.
Επικαλείται επίσης την αυξημένη πιθανότητα η τρόικα ΔΝΤ ΕΚΤ, ΕΕ) να απαιτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας ως προϋπόθεση για χρηματοδοτική στήριξη.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, τα παραπάνω συνεπάγονται τουλάχιστον 50% πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών.
Στην αξιολόγηση Caa1, αναφέρει η Moody΄s, έχει συνυπολογιστεί η εκτίμηση του οίκου ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας θα καταλήξουν στη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας και στην ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις αρνητικές προοπτικές, σύμφωνα με τη Moody΄s, αντανακλoύν την εκτίμηση του οίκου πως το μεγάλο βάρος του ελληνικού χρέους, οι σημαντικές προκλήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών και η συνεχιζόμενη ανάγκη εξωτερικής βοήθειας αυξάνουν τις πιθανότητες για νέες υποβαθμίσεις.
Ο οίκος εκτιμά τέλος ότι το αυξημένο ρίσκο υλοποίησης των μέτρων, τα οποία θα περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο βοήθειας, αυξάνει τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών, αν και σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν είναι αναπόφευκτη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου και ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην κατηγορία Β+ από ΒΒ+.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody΄s «επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνει ακόμη ότι η απόφαση της Moody΄s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Το Υπουργείο υπογραμμίζει παράλληλα πως «είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία», επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.
Όπως αναφέρει, «στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody΄s, το Υπουργείο τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=96858
03.06.2011
Στην υποβάθμιση της Ελλάδα στο CCC από το BB προχώρησε ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating, δίνοντας αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγηση και προειδοποιώντας για το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο στάσης πληρωμών.
Ο οίκος μιλά για δυσκολίες στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, προβλέποντας συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,6% φέτος και επιστροφή σε θετικό ΑΕΠ μετά το 2013.
Επίσης, εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Αθήνας, με το χρέος να προβλέπεται στο 163% του ΑΕΠ το 2015 και στο 151,3% έως το 2010.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=96925

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου